10 vinkkiä Amerikkaan matkustaville

Nyt jo neljättä kertaa Amerikassa vierailleena turistina ajattelin jakaa omat vinkit sinnepäin matkustaville.

1.Estan hakeminen hyvissä ajoin

Amerikkaan matkustavat tarvitsevat ennakkoon matkustusluvan ja se kannattaa hakea hyvissä ajoin. Kuitenkin viimeistään 72h ennen matkaa, mutta itse olen tehnyt sen heti siinä, kun olen varannut matkan.

Hakemus on helppo täyttää verkossa ja se maksaa n. 15€. Täytä hakemus täällä.

2. Matkavakuutus

Tämä tuskin selittelyjä kaipaa, mutta on hyvä tarkistaa matkustaja- sekä matkatavaravakuutuksen tila ja korvattavat summat. Nykypäivänä mukana saattaa olla kalliita videokameroita, kännyköitä ja läppäreitä, joten vakuutuksen korvattava summa kannattaa tarkistaa etukäteen, ettei tule yllätyksiä.

Matkavakuutus maksaa muutaman kympin eli on todella edullinen turva, jos jotain sattuu. Jätä vaikka pari kaljaa tai skumppaa ottamatta, ja käytä rahat vakuutukseen. Se voi säästää sinut loppuelämän velkavankeudelta. Ei muuten ole hoito halpaa maailmalla.

3. Auton vuokraus

Amerikka on autoilijoiden maa. Etäisyydet ovat usein pitkiä, joten suosittelen lämpimästi auton vuokrausta, mikäli haluat nähdä muutakin kuin hotellin uima-altaan.

Auton vuokraus on tehty todella helpoksi ja se on edullista. Viime reissulla vuokrasimme perus auton (Hyundai Sonata) ja se maksoi kolmen viikon ajalle n. 850€. Bensa on muutenkin suht edullista, liikenne helppoa ja sujuvaa.  

4. Drone kopterikamera

Kopterikamerat kun yleistyvät, niin monet haluavat ottaa niitä mukaan reissullekin. Kopterikamerat tulee rekisteröidä etukäteen paikallisen viranomaisen sivuilla (Fedeal Aviation Administration) sekä laittaa tarralla omat yhteystiedot kiinni kopteriin. Rekisteröinti maksaa n. 5 dollaria.

Itse kuvaaminen kohteessa saattaa myös olla erittäin hankalaa. Jokaisessa pienessäkin tuppukylässä on lentokenttä, joka tarkoittaa että 5 mailin säteellä kentästä ei saa lentää. Lisäksi siellä on useita kansallispuistoja, joissa ei saa myöskään lentää.

Lataa etukäteen kännykkään Airmap for drone -aplikaatio, jonka avulla voit aina tarkistaa saako tietyssä kohtaa lentää vai ei. Itse koin, että melkein aina kun tuli vastaan joitain kuvaamisen arvoisia maisemia, niin eiköhän se ollut kansallispuisto-alue tms. jossa lennättäminen on kiellettyä. 

5. Hyödynnä kimppakyydille tarkoitettua vasenta kaistaa

Isot moottoritiet ovat vähintään 3 kaistan levyisiä, yleensä jopa enemmän, ja liikenne on ruuhkaista. Kaikista kaukaisin eli vasen kaista on tarkoitettu kimppakyydeille. Tämä tarkoittaa sitä, että kaistaa ajaessa autossa tulisi olla vähintään 2 henkilöä kyydissä. Tätä kaistaa kannattaa hyödyntää varsinkin ruuhkissa, koska se vetää yleensä todella hyvin.

6. Ostokset Outletissa

Amerikassa on useita outlet -ostoskeskuksia ja hinnat halpoja, mutta älä kuitenkaan aina ajattele, että tuote on siellä edullisin. Toki useat merkkituotteet ovat halvempia siellä, mutta joskus tuote voi olla tavallisessa kauppakeskuksessa edullisempi. Ole siis tarkka hintoja vertailtaessa.

7. Verot

Tuotteiden hintalapussa ei ole huomioitu veroja. Joten älä ylläty, kun kassalla hintaan tulee lisää paikallisen veron verran. Yleensä se on n. 10% lisää.

8. Ruoka-annokset

Kyllä, ne ovat isoja. Todella isoja.  Joskus voi riittää, että otat yhden annoksen kahdelle ihmisille.  Ei ehkä suotavaa jossain hienommassa ravintolassa, mutta perusmättöä mukaan otettaessa voi helposti yksikin annos riiittää kahdelle.

9. Tippaus

Amerikassa tipin antaminen on suotavaa ja sitä odotetaan monessakin tilanteessa. Ravintolassa laskulle on usein valmiiksi laskettu ehdotukset +15%, +18%  ja +20%, joista voit valita oman mieluisan summan tai laskea oman version. Tippausta odottaa yleensä myös siivoojat ja laukun kantajat hotellissa sekä baarimikot (1 dollari per drinkki).

Tippaaminen onnistuu myös luottokortilla merkkaamalla kuittiin tipattava summa.

10. Wifi-verkko

Ilmaisia ja toimivia wifi-verkkoja löytyy lähes joka ruokakaupasta, kauppakeskuksesta ja ravintolasta. Et todennäköisesti siis tarvitse erillistä prepaid-liittymää saadakseen yhteyden Suomeen.

————————————————————————————————————————————-

Nämä 10 vinkkiä perustuu omakohtaisiin kokemuksiin. Olen matkustellut seuraavissa osavaltioissa: Kalifornia, Nevada, Florida, Utah, Arizona sekä New York.

Viimeisin reissumme oli road trip matka, josta on katsottavissa 7 -osainen videosarja Youtube -kanavaltani Satua Pukkaa.

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s