Miten annat palautetta? – 3 konkreettista vinkkiä

Palautteen antaminen on monelle haastava tehtävä, on se sitten positiivista tai kriittistä palautetta ystävälle, työkaverille tai vaikka puolisolle. Jokainen meistä kuitenkin todennäköisesti palautetta joutuu antamaan, joten tässä vinkit siihen.

Anna aina rehellistä palautetta.

Kun sinua autetaan, opit jotain uutta tai vaikka innostut palaverissa, niin kiitä toista osapuolta aina. Positiivista palautetta ei koskaan voi saada liikaa! Kerro toiselle, kuinka nopeasti hän pystyi sinua auttamaan tai rohkaisemaan tekemään jotain uutta. Mitä konkreettisempi palaute, sen parempi. Rakentavan palautteen antamisessa on sama juttu. Anna sekin aina rehellisesti ja heti kun sille on aihetta.

Älä moiti, vaan herätä toisessa innokas halu.

Ihmisten moittiminen ei auta, vaikka kuinka tekisi mieli sanoa suunsa puhtaaksi, kun homma ei sujunut oikealla tavalla. Ihmisille tulee luontainen puolustusreaktio, kun häntä moititaan. Se haavoittaa ylpeyttä, loukkaa omanarvontunnetta ja herättää katkeruutta. Moittiminen ei korjaa tilannetta, mutta se vie itseluottamuksen. Esimerkiksi esimiehen lausumat moitteet tappaa tehokkaasti työntekijän kunnianhimon. Moittimisen sijaan, kerro mitkä asiat ovat menneet hyvin. Positiivisen palautteen kautta henkilö innostuu ja tekee tätä uudelleen. Palkitse siis hyvästä käytöksestä, niin vastapuoli oppii nopeammin sekä muistaa oppimansa paremmin.

Ihmisellä on halu olla tärkeä.

Ihmiset janoavat arvostusta. Pienetkin huomionosoitukset ja kiitokset päivän aikana voivat olla isoja juttuja. Älä siis arvostele, tuomitse tai valita. Näytä tai kerro, kuinka tärkeä toinen on.

Onko sinulla antaa lisää hyviä vinkkejä palautteen antamiseen? Kerro ne kommenttikentässä.

——————————————————————————————————

Vinkit ovat tutkittua tietoa. Suosittelen lämpimästi lukemaan kirjan Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Erittäin hyvä kirja jokaiselle luettavaksi.

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s